Gordon Blő, az éttermek értékelésekor a Gault&Millau pontozási szisztémáját alkalmazza.
Bár a Michelin Guide és a Gault&Millau is hangsúlyozza, hogy értékeléskor csak is a konyha teljesítményét veszi figyelembe, tehát a kiszolgálást, külsőségeket, egyéb tényezőket nem, Gordon Blő zárójelbe teszi az adott pontszámot abban az esetben, ha az egyéb tényezők ezt indokolják, tekintettel arra, hogy a vendéglátás egy sok összetevős, komplex terület.
A Gault&Millau értékelési rendszer szempontjai:
- A felhasznált alapanyagok minőségének és frissességének vizsgálata
- Az elkészítés módja, technológiája
- Ételek harmóniája, arányok
- Kreativitás, tálalás
- Ár/érték arány
A Gault&Millau pontrendszere:
Az értékelés 10-20 pont közötti skálán történik. 10 pont alatti teljesítmény esetén „T” minősítés jár.
- T: tesztelt de nem értékelt étterem.
- 10 pont: átlagos színvonalú konyha
- 11-12 pont: ajánlható, tisztességes konyha, mely minden jobb étteremtől elvárható
- 13-14 pont: jó konyha, többet, különlegesebbet nyújt az átlagosnál
- 15-16 pont: magas szintű minőséget nyújtó konyha
- 17-18 pont: a legmagasabb minőséget képviselő konyha
- 19 vagy 19,5 pont: az étterem a világ legjobbjai közé tartozik
- 20 pont: a legmagasabb minősítés, szinte lehetetlen megszerezni