A Homola pincészet, 2015-ben nyitotta meg Paloznakon (Csopak mellett) Sáfránkert nevű vendéglőjét. Kerekes Sándor, mint executive séf vett részt a munkában, de az étterem idei kommunikációjában, neve már nem jelenik meg. Részlet a weboldalon található bemutatkozóból: „Az étterem célja egy jó értelemben vett vidéki konyha megteremtése kiszámítható, magas színvonalú kínálattal, friss, minőségi alapanyagokkal, otthonos hangulattal, grill hangsúllyal.” Mivel még nincs szezon, a grill ételeket nem volt lehetőség megkóstolni, és bár a vidéki konyhára nincs pontos definíció, érdemes azért rávilágítani valamire. Míg a budapesti konyhákon egyre gyakrabban találkozni a hosszú ideig méltatlanul mellőzött belsőségekkel, illetve szintén mellőzött vagy a szakszerűtlen bontás miatt korábban nem is ismert húsrészekkel, addig a Sáfránkertben a csirkepaprikás supreme csirkemellből készül, sertés gyanánt szűzpecsenyét, kacsából mellet, marhából rib eye-t szolgálnak fel. Nincs ezekkel az alapanyagokkal semmi probléma, de hogy mennyire illeszkednek a „vidéki konyha” koncepcióba, az erősen vitatható. A halkínálat rendben volt a látogatás napján.
Fotó: etterem.hu
Sült citromfüves karfiolkrémleves. Jó ízű és állagú krémleves. A jelleget adó anyag maximálisan érvényesül, de hiányzik némi kontraszt. A karfiolbetét nem képes betölteni ezt a funkciót.
Hideg libamájpástétom zöldalmakrémmel. Rózsabors és vékony zsírréteg alatt szürkés-barnás pástétom, melynek íze inkább emlékeztet pecsenye, mint hízott májra. Az almapürében lévő fehérborecet túldominál. A mellé kínált kenyér középszerű.
Kacsaragu szélesmetélttel. Túl főtt, enyhén tejszínes tésztán, száraz kacsamell csíkok és túlpuhult zöldségek (zeller és sárgarépa). Tetején, tépkedett parmezán szeletkék. Menzás ízvilág.
Rib-eye steak konyakos borsmártással, rozmaringos parázsburgonyával. A gyenge minőségű rostélyos erősen túlkészült, mellette, kis tálkában, kocsonyás állagú, édeskés borsmártás. Konyak nem érezhető. A parázsburgonya tálaláskor kapott egy rozmaring ágacskát.
Csokoládé ganache torta rumos meggyel. Vékony piskótán nagyon hideg, nagyon kemény és nagyon tömény ganache, meggykompóttal.
Összesítés: Fiatalos, hangulatos étterem Paloznak központjában. A szerviz bájosan amatőr, a konyha hibát, hibára halmoz.
Értékelés: T (a pontozásról bővebben itt olvashatsz)
Az adott pontszám a teszt napján tapasztalt teljesítményt tükrözi.
Az étterem weboldala: http://homolapinceszet.hu/safrankert-vendeglo/
A Facebookon itt, az Instagramon itt találsz rám.