Gordon Blő

Az étteremkritikus és az étteremkritika nem ördögtől valók. A jó étteremkritikus kellő szakmai ismerettel és alázattal rendelkezik, nyitott, folyamatosan képezi magát, követi a trendeket. Nem előítéletes, kritikái nem rosszindulatúak. Tevékenysége nem öncélú, csak is a gasztronómia fejlődését szolgálja.

Gordon Blő törekszik a fent leírt kritériumoknak maradéktalanul megfelelni, kilétét homály fedi, ezért nem megvesztegethető, nem hívható el étterem megnyitókra, sajtóeseményekre és ingyen vacsorákra.

Elmegy, elfogyasztja ebédjét, vacsoráját, kifizeti a számlát, majd megírja tapasztalatait.  

 

Facebook

Instagram

Instagram

Címkék

e-mail

gordonblohungary[kukac]gmail.com

IKON Debrecen

2016.02.25. 18:50 Gordon Blő

Van egy étterem Debrecenben, ahol a vendéglátást szó szerint értelmezik, és ami ebbe a szóba besűríthető, azt itt A-Z-ig igyekeznek komolyan venni. Ami a hangulatot illeti, a designer külön elismerést érdemel. A konyhát Pataky Péter vezeti, aki sokaknak ismerős lehet az Ízes élet című műsorból. Ő a debreceni páros kolbász nagykövete és oszlopos tagja a SVÉT-nek (Stílusos vidéki éttermiség).

img_5617.JPG

Fotó: index.hu

Mangalicapástétom csatos üvegben. Kellemesen zsíros, nem túl pépes, májból és húsból készült, jófajta pástétom. Tetején ízes sertészselé, belül szép rózsaszínes. Mellette vajon pirított kenyér és savanyított zöldségek.

img_5413.JPG

Tatár beefsteak "akkor és most". Kreatív bemutató arról, hogy milyennek kellett volna lennie 15-20 éve itthon egy tatárnak és milyennek kell lennie most. Az old school verzió, zsírosabb húsrészből lett darálva, ízesítése worcester, mustár, vöröshagyma, tojás sárgája. A másik húshalmon egy búra található. Felemelés után kellemes füst árad az éterbe, de ez nem csak show elem, mert a késsel megvágott, francia módon ízesített bélszín, visszafogottan elegáns, füstös aromát kapott. Mindkét verzió nagyon jól sikerült.

img_5406.JPG

img_5408.JPG

Makói sertésflekken, libazsírban sült krumpli, fokhagymás szaft, házi savanyúság.  Az ujjnyi vastag, szépen glasszírozott sertéstarja kissé túlkészült, de még élvezhető. Tetején lyoni hagyma. Kiemelkedő a libazsírban sült burgonya (jól megválasztott burgonya típus és elkészítési mód). Az előételnél már megismert, savanyított zöldségek ismét jó szolgálatot tesznek.

img_5419.JPG

Házinyúl paprikás, frissen gyúrt szélesmetélt, fejes saláta. A Hasaaljából, tisztességesen elkészített paprikást, ízetlen és túlfőtt tészta kíséri. Összességében még is jóleső klasszikus.

img_5417.JPG

Profiterol. Az égetett tészta valóban égetett lett, ezáltal kellemetlen kesernyés íz uralta. Kerülhetett volna rá több csokoládé. Mellette teljesen homogén, szamócalekvár és szamócával ízesített hab.

profit.JPG

Összesítés: A belső tér professzionális kialakítása, a közvetlen, szakszerű szerviz, és a sallangmentes, jól elkészített ételek hármasa jellemzi az IKON-t. Az uzsonna menüben (ilyen is van) többek között kiváló Debreceni páros kolbászt lehet enni, ami egyébként az étteremtől kb. 100 méterre lévő IKON Street-ben is kóstolható.

img_5541.JPG

Értékelés: 13 pont      (a pontozásról bővebben itt olvashatsz)

Az adott pontszám a teszt napján tapasztalt teljesítményt tükrözi.

Az étterem weboldala: http://www.ikonrestaurant.hu/

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.02.26. 10:02:30

A Gourmet Fesztválon minden évben eszek egyet a debreceniből is, ami tök jó. De Bécsben a Piacon bármelyik vetekedik vele. Igen valahol ilyennek kellene lennie, de ha egy csúcsétterem tud csinálni egy jót, akkor azért van még hova fejlődni.

Velemenyem szerint.... 2016.02.26. 14:19:13

Budapesten nem lenne nagy szám az Ikon, de vidéken alig akad rendes étterem, az Ikon messze a legjobb 30-40km-es körzetben.

Ha valaki külföldi vendéget kalauzol, akkor érdemes ide elhozni.
süti beállítások módosítása