Nem nagyon van még egy olyan étterem az országban, ami akkora média figyelmet kapott volna az elmúlt két évben, mint az Anyukám Mondta. A Budapesttől 210 km-re lévő Encs, egyik eldugott szegletében található a 2015-ös „Év étterme” kitüntetéssel bíró vendéglátóegység. A Dudás testvérek által üzemeltetett családi étterem, látogatásunk napján igen gyengén muzsikált, ezért egy későbbi időpontban újra visszatértünk. Két látogatás eredménye az alábbi teszt.
Malacfej pankomorzsában, magos mustár, savanyított hagyma. A tányéron sem mustár, sem savanyított hagyma (ez azért érdekes, mert az étel, táblára felírt napi ajánlatként szerepelt), volt viszont nagyon jól elkészített, formázott malacfej, abált, majd ropogósra sütött malacfül és egy-két csepp olíva olajjal „ízesített” vegyes zöldek. Egy jobban átgondolt garnírunggal, sokkal színvonalasabb előétel lehetett volna.
Hízott kacsamáj, birsalma, körte. A pirított kalácsra helyezett kacsamáj alulkészült, belül nyerses, hozzá almapüré, mandula és aszalt gyümölcsök.
Libamáj mousse, mandulás madeleine. Könnyű, olvadós, jóízű libamájhab, sajnos a madeleine túl van a fénykorán, tésztája tömör, száraz.
Charolais marha tatár. A tatár beefsteak egy olyan étel, mely bár pofon egyszerű, még is sokat elárul a készítőjéről. Ez az étel megköveteli a jó minőségű alapanyagot, és az önuralmat. Minél kevesebb kiegészítőt keverünk a húshoz, annál jobb lesz a végeredmény. Ez, itt most tökéletesen sikerült. A húsmarhából származó bélszín késsel lett megvágva, aláfestésként kevés mogyoróhagyma, csemege uborka és capri. Semmi nem nyomja el az elegáns marha ízt. Valódi french style.
Toszkán pacal & Malaccsászár. Remekbe szabott klasszikus. Jó állagú a belsőség és a hús, összeért komplex ízek. (paradicsom, fehérbor, vaj, sofrito)
Fácán, sütőtök, gesztenye, aszalt gyümölcsös granola. Hadüzenettel felérő tányér. Már a tálalás sem stimmelt. A fácánmell a végletekig ki volt száradva, a comb száraz és rágós, a gesztenye és a granola jó, de a sütőtökkrém halovány.
Zempléni bárány, gersli rizottó, gombák, kakukkfű. Jól elkészített rozé bárányborda és szaftos lapocka, kiemelkedő a gersli rizottó (krémes, al dente árpagyöngy), mellette pirított laska és bükkfa gomba. Korrekt, vidéki étel.
Focaccia. Forró kemencében sült, levegős, ropogós tésztán, minőségi alapanyagok randevúja. Igazi paradicsom, krémes burrata, szárított, érlelt sonka, bazsalikom, olíva olaj. Emblematikus fogás.
Ragacsos Malacoldalas. A mézes mázzal megkent oldalas nem malac volt, legjobb esetben is süldő, de sajnos nem ez volt a legnagyobb baja. A sótlan, édeskés ízű hús erősen túlkészült, sütés közben minden zsírját, és nedveit elvesztette. A mellé kínált burgonyapüré értékelhetetlen, vizes és neutrális. Üde színfolt a házi sültburgonya.
Csokoládé pie, karamell mousse, fehércsokoládé krém. Nagyon jól kivitelezett, egyszerű, de nagyszerű desszert. Nem túl édes, karakteres csokoládé, gondolatnyi tésztára ültetve, harmonikus kísérettel.
Összesítés: Hangulatos, családi étterem, kissé darálós, de kedves pincérekkel. A konyha teljesítménye a végletek között mozog. A színvonalas tányérokat, rendre, banális hibákkal tűzdelt fogások követik.
Értékelés: 12 pont (a pontozásról bővebben itt olvashatsz)
Az adott pontszám a teszt napján tapasztalt teljesítményt tükrözi.
Az étterem weboldala: http://www.anyukammondta.hu/