Április 1-i bolondozás!
Sokat hallani Mogyorósi Gáborról és az Ő egyedi, merész konyhájáról, így hát ideje volt bekukkantani. Az étterem a Hegedűs Gyula utca egyik pincéjében található, ahol régebben valami punk klub működhetett és a padlásról lehozott bútorok, no meg a játszótérről elbugázott hinta adja a berendezés gerincét. Az étlapot böngészve ért az első kellemetlen meglepetés, összesen 11 tételből áll, sehol a megszokott szekciók, mint a szárnyasból, sertésből, marhából, halból, vadakból készült ételek, a levesek és az előételek sokasága, desszerteknél palacsinták, somlói, túrógombóc és tiramisu. Itt semmi ilyen nincs, akkor miből válasszon az ember? Ezen a ponton kissé elbizonytalanodtam, de ha valamibe belekezdünk, azt nem adjuk fel.
Szürkemarha szív, feketerizs ropogós, gyömbéres uborka. Nem gondoltam volna, hogy kutyakajával akarnak megetetni, mert, hogy marhaszívet szerintem épp eszű ember nem eszik, ráadásul mellette szenesre sütött chips és hideg uborkafőzelék díszeleg. Úgy csináltam, mint aki elégedetten majszol, de közben behajítottam az egészet a zsebemben lévő kis nejlontasakba (harcedzett étterembejárónál mindig van ilyen) és hátradőltem.
Kacsaleves, kacsamáj. A leves tele volt zöldekkel, mint ha egy mezőn szolgálták volna fel szeles időben. A benne lévő kacsamáj nem főtt meg rendesen, gondolom elfelejtették időben belerakni, a spagetti jó volt, a lé színe szép, de némi vegetát elbírt volna még.
Halleves, rántott shitake, medvehagyma. A leves megint tele volt zöldséggel, hal nem volt benne, az egyik rántott gombámat belejtették a csészébe, és különben is, ezért a két kanálnyi mennyiségért kár volt kihozni.
Onglet, árpakása, szalonnás langyos fejes saláta. Mivel rutinos vagyok, az első, amit megnézek, hogy a díszítés milyen állapotban van. Itt nem volt fonnyadt, de meleg volt, amiből azonnal tudtam, hogy a tányért, úgy ahogy van bemikrózták. Tovább tetézte a bajt, hogy a hús nem volt megsütve, szinte nyersen szeletelték, az árpa kemény volt, mint a kő. Egyedül a pörköltszaft ért valamit, de ez sovány vigasz. Nincs idő rendes étlapot írni? Nincs idő normálisan megfőzni az ételt? Mi van itt?
Bőrös malaclapocka, burgonyafőzelék, kecskesajt, sóska, tojás. A húsról leesett a bőr, gondolom úgy dobta a szakács, a pincér után. A főzelék nincs berántva, ez így inkább egy krumplileves. A pecsenyelé, amivel körbelocsolták a tányért, szintén megér egy misét. Miért olyan nehéz megjegyezni a jus készítését? Megsütöm a húst, félreteszem, a zsírján paradicsom pürét pirítok liszttel, felöntöm vízzel vagy másodlével, kiforralom, sózom, borsozom, leszűröm. Ennyi! Katasztrófa, ami itt folyik!
Ököruszály, lúdgége tészta, shimeji, kápihab. Ököruszályt eddig még csak levesben láttam, de ez legalább jól meg volt főzve. Tetején habosított gulyáskrém. Köretként tészta és bébi gomba. Ha nem állt volna az egész valami savanyú levesben, egész jó lehetett volna.
Tápiókapuding, gránátalma, jázminos csokoládé. A desszert jó volt. Puding, csokik, magvak és gyümölcsök, de kb. négyszer ennyi kellett volna belőle. Gondolom pont nálam fogyott el, amin már meg sem lepődőm.
Összesítés: Mogyorósi Gábor nem hogy egy mestervizsgán, de még egy szakmunkás vizsgán sem menne át. Az alapoktól kéne az égeszet újratanulnia. Én az étlapírással kezdeném a helyében.
Értékelés: 1 pont (a pontozásról bővebben itt olvashatsz)
Az adott pontszám a teszt napján tapasztalt teljesítményt tükrözi.
Az étterem weboldala: http://lacikonyha.com/
A Facebook evidens, de kövess az Instagramon is, mert ott máshol nem megjelenő tartalmakkal találkozhatsz.
Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.04.01. 10:52:55
sellőlány 2016.04.26. 07:14:16