Gordon Blő

Az étteremkritikus és az étteremkritika nem ördögtől valók. A jó étteremkritikus kellő szakmai ismerettel és alázattal rendelkezik, nyitott, folyamatosan képezi magát, követi a trendeket. Nem előítéletes, kritikái nem rosszindulatúak. Tevékenysége nem öncélú, csak is a gasztronómia fejlődését szolgálja.

Gordon Blő törekszik a fent leírt kritériumoknak maradéktalanul megfelelni, kilétét homály fedi, ezért nem megvesztegethető, nem hívható el étterem megnyitókra, sajtóeseményekre és ingyen vacsorákra.

Elmegy, elfogyasztja ebédjét, vacsoráját, kifizeti a számlát, majd megírja tapasztalatait.  

 

Facebook

Instagram

Instagram

Címkék

e-mail

gordonblohungary[kukac]gmail.com

Vendéglő a Kisbíróhoz

2016.03.29. 15:33 Gordon Blő

Bíró Lajos a hazai gasztroélet meghatározó személyisége, érintőlegesen említésre került már itt a blogon is. Annyi minden fűződik a nevéhez, hogy felsorolni is nehéz lenne. A teljesség igénye nélkül a fontosabbak: Múzeum Kávéház és Étterem Séf, A Bocuse D’Or Akadémia volt elnöke, Lyoni Bocuse D’Or döntőn zsűritag, Hagyomány és Evolúció zsűritag, Sok Vagyok szakácskönyv szerzője, Bock Bisztró Pest, Bock Bisztró Balaton, Vendéglő a Kisbíróhoz, A Séf Utcája, Buja Disznó-k társtulajdonos és Corporate Séf. De a legfontosabb, hogy a magyar konyha tisztelője és imádója, aki sokat is tett/tesz érte. Kezei között nevelkedett többek közt Wolf András, aki azóta a Salon étterem Executive séfje és Varjú Viktor, aki a Bock/Bíró éttermek Executive séfje. A budai étterem ízig, vérig vendéglő (jó ötlet volt a névváltoztatás), hangulatos nagy terasz, otthonos belsőtér hajópadlóval és kandallóval.

1370189754-4733.jpg

Fotó: vibu.hu

Lazac malaccal. Alulízesített, préselt császárhús tormakrémmel megkenve, tetején pácolt lazacszeletek fagyközeli állapotban. Mellette tápióka puding és a tányér fénypontja a tormás citrom sorbet.

img_6003.JPG

Fácánleves kétféle galuskával. Kifejező, de nagyon sótlan a leves. A fácán jóízű galuska formájában jelenik meg. További betétek: julienne-re vágott répák és medvehagymás grízgaluska, mindkettő emeli a leves színvonalát.

img_6008.JPG

Paradicsom, chorizzo, calamari. Nagyon jól készített calamari, pirított magvas kenyér, kemény és száraz chorizzo, zelleres-fokhagymás, meleg paradicsom concassé. Kicsit „demo” jellegű, nem kiforrott kreáció.

img_6071.JPG

Ökörpofa retro. A nagy klasszikus. Kanállal vágható szép textúrájú marhapofa, hús ízű pörköltszaft, ízletes malacfülragu, könnyű maceszgombóc. Úgy jó, ahogy van.

img_6010.JPG

img_6014.JPG

Vargányás libamell paprikás tanyasi galuskával. Tulajdonképpen egy libamell bakonyi módra. Szépen pirított vargánya szeletek, jóízű, nem túl nehéz mártás, jobb fajta galuska és a kissé eldugott libamell, aminek olyan állaga volt, mint ha két órán át főtt volna egy levesben.

img_6078.JPG

img_6087.JPG

img_6082.JPG

Atlanti merlúzafilé spenóttal, kolbászos gombóccal. A nagyon jó állagú, vastag, szaftos filét pirítás után sütőben vagy alacsony hőmérsékletű olajban, konfitálva fejezték be. Tetején kis ajándékcsomag: rizspapírban spenótlevél, abban apró kockára vágott mangó. Köretként rusztikus parajfőzelék és ötletes, kolbászmorzsába forgatott burgonyagombócok.

img_6132.JPG

img_6129.JPG

Császármorzsa. A nagyon apró morzsa langyosan, kiszárítva, középszerű baracklekvárral érkezik. Nem a tiroli vonalat képviseli.

img_6021.JPG

Bounty pohárban. Kókuszos panna cotta, csokoládé ganache meglehetősen édes keksszel. Átjön a Bounty érzés, de nehéz és tömény. A díszítésnek szánt, szezonon kívüli, meglepően jóízű eper, nagyobb mennyiségben, pár csepp lime lével ízesítve, átírhatta volna a képletet.

img_6137.JPG

Összesítés: Hamisítatlan Bock Bisztrós hangulat barátságosabb kivitelben. Jó kedélyű, tájékozott pincérek, gyakran becsúszó konyhai botlások.

Értékelés: 12 pont   (a pontozásról bővebben itt olvashatsz)

Az adott pontszám a teszt napján tapasztalt teljesítményt tükrözi.

Az étterem weboldala: http://vendegloakisbirohoz.hu/

Facebook evidens, de kövess az Instagramon is, mert ott máshol nem megjelenő tartalmakkal találkozhatsz.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.03.30. 16:55:55

Az ökörpofa tényleg egy remek klasszikus, vagy annak mondható tányér. Szeretem ezt a helyet, de ehhez is mint sok más éttermhez én úgy tudok vizsonyulni, hogy ez az elvárt jó étterem. Nem pedig valami gasztronómiai csúcs.

Kicsit becsapjuk magunkat és azt hisszük, hogy ha van egy jó étterem akkor már minden OK.

Valahol itt kellene kezdődnie az éttermi vendégkátásnak,
sokan pedig ezt gondolják a csúcsának.

Ez egy jó kisvendéglő nem több. Bár engem picit zavar a sok séf fotó a falon, mintha ez valami gasztro műhely lenne.

Gordon Blő 2016.03.30. 17:01:26

@Intimitás Gourmet: 11-12 pont: ajánlható, tisztességes konyha, mely minden jobb étteremtől elvárható.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.03.31. 09:46:16

@Gordon Blő: Elnézész ha félreérthető voltam. Ez a pont teljesen OK, nem te kirtikáddal van a baj. AMit én írtam az inkább a hazai gasztroéletről szól.
süti beállítások módosítása