Gordon Blő

Az étteremkritikus és az étteremkritika nem ördögtől valók. A jó étteremkritikus kellő szakmai ismerettel és alázattal rendelkezik, nyitott, folyamatosan képezi magát, követi a trendeket. Nem előítéletes, kritikái nem rosszindulatúak. Tevékenysége nem öncélú, csak is a gasztronómia fejlődését szolgálja.

Gordon Blő törekszik a fent leírt kritériumoknak maradéktalanul megfelelni, kilétét homály fedi, ezért nem megvesztegethető, nem hívható el étterem megnyitókra, sajtóeseményekre és ingyen vacsorákra.

Elmegy, elfogyasztja ebédjét, vacsoráját, kifizeti a számlát, majd megírja tapasztalatait.  

 

Facebook

Instagram

Instagram

Címkék

e-mail

gordonblohungary[kukac]gmail.com

Wang Mester Konyhája

2016.01.29. 08:07 Gordon Blő

A kínai konyha Magyarországon, sajnos egyenlő a kínai büfék által kínált, európaizált, silány minőségű egyen ételekkel. Ezek a förtelmek legtöbbször csirkemellből, néha marhacombból, lábszárból és kacsából készülnek, konzerv bambuszrügy, szójababcsíra, rengeteg hagyma, sárgarépa és még több keményítő felhasználásával. A tojásos-zöldséges rizs képlete a fagyasztott zöldségkeverék, a silány minőségű rizs és némi tojás, a kínai pirított tésztáé pedig, a Gyermelyi spagetti, a sok répa, hagyma és a vizezett szójaszósz. A jó hír az, hogy a kínai konyha nem ilyen. Van egy-két hely Budapesten, ahol képet kaphatunk a különböző a tartományok változatos ételeiről. Az egyik ilyen étterem Wang Mester konyhája. Wang Qiang (a vele készült interjú itt található) évek óta jelen van a magyar vendéglátásban, volt már bisztró stílusú étterme a Telepy utcában és volt fine dining-ra hajazó próbálkozása a Pilvax közben. Jelenleg a Gizella utcai főhadiszálláson lehet utolérni.
10305649_f2cb8dc62d77a2a3930297195f6127bb_wm.jpgFotó: index.hu

Nagypapa kedvence. Kellően savas és csípős, marinált sertésfül, filézett csirkeláb, sárgarépa, szárzeller és lilahagyma. Ötletesen tálalt, jól kivitelezett, ikonikus előétel.

20150922_184857195_ios.jpg Ízletes sertésfül falatok.

fullsizerender.jpgWang féle csülök roló.

img_4708.JPGÍnyenc marhasaláta.

img_4706.JPG

Mindhárom előételről elmondható, hogy a nagyon jó állagú, ízesítés nélküli főszereplő (formázott, préselt sertésfül, formázott sertéscsülök, vékonyan szeletelt marhalábszár) a mellé kínált vagy éppen ráöntött, paprikaolajjal, chilivel, ecettel és szezámmaggal kikevert, pikáns szójaszósztól nyerte el komplexitását. Érdekes textúrák és egzotikus ízek. Méltatlanok voltak viszont, a csülökroló mellé adott fagyott belsejű, kínai kenyérkék.

Csirkeleves shitake gombával. A leves alulfűszerezett és túlsűrített. A benne található csirkemell száraz, a gomba üde színfolt az egyhangúságban.

img_4679.JPG

Pekingi kacsacomb. Az elősütött kacsacombot, rendelés után „kínai frituban” (olajjal félig megtöltött wok) készre sütik. Ezúttal sajnos megsemmisítették. A csontról lefejtett, felszeletelt, majd visszahelyezett hús, már inkább a tepertőhöz hasonlított. Mellé a megszokott kiegészítők: vékony csíkokra vágott póréhagyma, kígyóuborka, hoisin szósz, és mandarin palacsinta.

img_4684.JPG

Ég és föld oldalas. A szisztéma ugyan az, mint a kacsacombnál, de a kb. 500g-os oldalas, méreténél fogva, sokkal jobban átvészelte a megpróbáltatást. A kívül ropogósra pirult hús, belül szaftos maradt. Tetején két féle paprikából, lilahagymából, fekete babból és chiliből készült, jóízű, csípős ragu. A ház egyik specialitása.

img_4687.JPG

Szecsuáni borsos bárány. Enyhén chilis, savas és mézes szójaszószban tálalt, vékony szeletekre vágott, párolt, puha báránylapocka újhagymával. Könnyű, jól eltalált főétel.

img_4712.JPG

Köretként Wang féle húsos pirított házi tészta és Szecsuáni tészta. Mindkettő fantasztikusan jó. Nincsenek szétfőzve, van harapásuk. Előbbi bok choy-al visszafogottabb, míg az utóbbi, kevés chilivel, szezámmaggal, mogyoróval erőteljesebb ízvilágú.

img_4686.JPG

img_4716.JPG

Összesítés: Minden klisétől mentes, ízlésesen berendezett zuglói étterem. Rutinos, darálós pincérek. Wang Mester remek étlapot állított össze, kár, hogy a kivitelezésben már nem nagyon vesz részt. Minden hiba ellenére, jelenleg az egyik legjobb kínai étterem Budapesten.

Értékelés: 12 pont     (a pontozásról bővebben itt olvashatsz)

Az adott pontszám a teszt napján tapasztalt teljesítményt tükrözi.

Az étterem weboldala: http://www.kinaikonyha.hu/

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.31. 08:22:48

Azokból az europaizált egyenkajákból van egész ehető is. Viszont rendszeresen járok kínai boltba vásárolni, a tulaj a pénztárban szokott ebédelni... ő biztosan nem a "kínai" büfékből hozatja az ebédjét. Egy biztos: már az ebédjének a szagától is felfordul a gyomrom. :)

Gordon Blő 2016.01.31. 12:42:01

@Hóhér az utolsó barátod: Ha felfordul a gyomrod, az már jó jel.
süti beállítások módosítása