A kínai konyha Magyarországon, sajnos egyenlő a kínai büfék által kínált, európaizált, silány minőségű egyen ételekkel. Ezek a förtelmek legtöbbször csirkemellből, néha marhacombból, lábszárból és kacsából készülnek, konzerv bambuszrügy, szójababcsíra, rengeteg hagyma, sárgarépa és még több keményítő felhasználásával. A tojásos-zöldséges rizs képlete a fagyasztott zöldségkeverék, a silány minőségű rizs és némi tojás, a kínai pirított tésztáé pedig, a Gyermelyi spagetti, a sok répa, hagyma és a vizezett szójaszósz. A jó hír az, hogy a kínai konyha nem ilyen. Van egy-két hely Budapesten, ahol képet kaphatunk a különböző a tartományok változatos ételeiről. Az egyik ilyen étterem Wang Mester konyhája. Wang Qiang (a vele készült interjú itt található) évek óta jelen van a magyar vendéglátásban, volt már bisztró stílusú étterme a Telepy utcában és volt fine dining-ra hajazó próbálkozása a Pilvax közben. Jelenleg a Gizella utcai főhadiszálláson lehet utolérni.
Fotó: index.hu
Nagypapa kedvence. Kellően savas és csípős, marinált sertésfül, filézett csirkeláb, sárgarépa, szárzeller és lilahagyma. Ötletesen tálalt, jól kivitelezett, ikonikus előétel.
Ízletes sertésfül falatok.
Wang féle csülök roló.
Ínyenc marhasaláta.
Mindhárom előételről elmondható, hogy a nagyon jó állagú, ízesítés nélküli főszereplő (formázott, préselt sertésfül, formázott sertéscsülök, vékonyan szeletelt marhalábszár) a mellé kínált vagy éppen ráöntött, paprikaolajjal, chilivel, ecettel és szezámmaggal kikevert, pikáns szójaszósztól nyerte el komplexitását. Érdekes textúrák és egzotikus ízek. Méltatlanok voltak viszont, a csülökroló mellé adott fagyott belsejű, kínai kenyérkék.
Csirkeleves shitake gombával. A leves alulfűszerezett és túlsűrített. A benne található csirkemell száraz, a gomba üde színfolt az egyhangúságban.
Pekingi kacsacomb. Az elősütött kacsacombot, rendelés után „kínai frituban” (olajjal félig megtöltött wok) készre sütik. Ezúttal sajnos megsemmisítették. A csontról lefejtett, felszeletelt, majd visszahelyezett hús, már inkább a tepertőhöz hasonlított. Mellé a megszokott kiegészítők: vékony csíkokra vágott póréhagyma, kígyóuborka, hoisin szósz, és mandarin palacsinta.
Ég és föld oldalas. A szisztéma ugyan az, mint a kacsacombnál, de a kb. 500g-os oldalas, méreténél fogva, sokkal jobban átvészelte a megpróbáltatást. A kívül ropogósra pirult hús, belül szaftos maradt. Tetején két féle paprikából, lilahagymából, fekete babból és chiliből készült, jóízű, csípős ragu. A ház egyik specialitása.
Szecsuáni borsos bárány. Enyhén chilis, savas és mézes szójaszószban tálalt, vékony szeletekre vágott, párolt, puha báránylapocka újhagymával. Könnyű, jól eltalált főétel.
Köretként Wang féle húsos pirított házi tészta és Szecsuáni tészta. Mindkettő fantasztikusan jó. Nincsenek szétfőzve, van harapásuk. Előbbi bok choy-al visszafogottabb, míg az utóbbi, kevés chilivel, szezámmaggal, mogyoróval erőteljesebb ízvilágú.
Összesítés: Minden klisétől mentes, ízlésesen berendezett zuglói étterem. Rutinos, darálós pincérek. Wang Mester remek étlapot állított össze, kár, hogy a kivitelezésben már nem nagyon vesz részt. Minden hiba ellenére, jelenleg az egyik legjobb kínai étterem Budapesten.
Értékelés: 12 pont (a pontozásról bővebben itt olvashatsz)
Az adott pontszám a teszt napján tapasztalt teljesítményt tükrözi.
Az étterem weboldala: http://www.kinaikonyha.hu/
Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.31. 08:22:48
Gordon Blő 2016.01.31. 12:42:01