Minimalista berendezésű étterem a Lánchíd utcában. Semmi flanc, semmi extra, itt az ételeken és a borokon van a hangsúly. Ha valaki 2013-14-ben gasztró körökben kiejtette a száján a ZONA nevet, a körülötte lévőket kellemes bizsergés fogta el. Ez idő tájt Huszár Krisztián dolgozott a konyhán és fantasztikus dolgok történtek ott, estéről estére. A ZONA komoly esélyes volt egy Michelin csillagra, ami nem jött össze, de 17 pontot kapott a Gault&Millau-tól, és ezzel a legjobbak közé sorolta itthon. Aztán Krisztián távozott, majd elkezdődött egy másik korszak. Az új séf Krausz Gábor, aki többek közt, London előkelő helyein képezte magát.
Tom Kha Gai. Kellemes, komplex ízvilágú, Thai kókuszos csirkeleves. Átjön az autentikus ízvilág, de a benne lévő csirkemell erősen kiszáradt.
Bouillabaisse. A híres francia hallevest, annak idején halászok készítették frissen halászott sziklahalakból. Ez a hal adja az alaplé jellegzetességét. Betétként kagylót, rákot és egyéb halakat tesznek bele, mellé rozsdás mártást (rouille) és pirítóst kínálnak. Jelen esetben a hallé fáradt, hiányzik belőle a frissesség, a betétként megjelenő kagyló és halak nem a tálalás előtti pár percben kerültek a levesbe, túlkészültek. Mellette pirítós és aioli.
Szent Jakab kagyló, fekete rizottó. Két darab szépen sütött, jó állagú Jakab kagyló. A fekete rizottó csak nevében az, a rizottós stílusjegyeket nem hordozza, vajat és fehérbort nem érezni. A hollandi mártásban a citrom túl erősen dominál. Kellemes kísérő a tengeri spárga és moszat.
Malac hasaalja „scotch egg”. Nagyon jól sikerült a skót tojás, szaftos, karakteres a hús, a tojás sárgája folyós. Sajnos a főszereplőnek kellemetlen sertés íze van (nem jó alapanyag) és ezt a rákanalazott jus sem tudja leplezni. A beluga lencse roppanós, de sótlan és ízetlen. Jó a gomba és a káposzták. Összességében, túl sok minden van a tányéron.
Vindaloo ördöghal. Az ördöghal kétféleképpen jelenik meg: bundázott és keleti fűszerekkel sütött. Mindkét darab vizenyős és gumis állagú. Előétel méretű adag. Mellette egy savanykás koriandermártás, melyben a koriander nem érvényesül, jó ízű sültcékla és püré, főtt-sült kukorica és kurkumás kukoricakrém.
Báránygerinc. Szépen sütött, közepes minőségű (kissé szívós), rozé bárányborda értékelhetetlen garnírungokkal. A salotta és gesztenye pürékben a jelleget adó anyag felismerhetetlen, a szárított rókagomba nem regenerálódott rendesen, a gesztenye darabkák többsége szenesre sült.
Összesítés: Fiatalos, laza stílusú étterem, hasonló felfogásban működő, de precíz szerviz. A konyha a teszt napján, minden tekintetben alul teljesített. Jelen állapotában az ár/érték arány nagyon stimmel.
Értékelés: 11 pont (a pontozásról bővebben itt olvashatsz)
Az adott pontszám a teszt napján tapasztalt teljesítményt tükrözi.
Az étterem weboldala: http://www.zonabudapest.com/