Laza, bisztró stílusú étterem a belvárosban, 2014. óta 1 Michelin csillagos minősítéssel. A séf Sárközi Ákos, aki remek érzékkel komponálja meg az egyszerű vagy éppen összetettebb, magas színvonalú bisztró ételeket. A nagy tudású, de szerény séf személyiségét talán az alábbi, rövid videó szemlélteti a legjobban. Az ominózus felvételen Világevő Jókuti András próbálja Sárközi Ákos tudtára adni, hogy a mai naptól Michelin csillag büszke tulajdonosa, de ezt a séf szisztematikusan hárítja, és nem akarja elhinni.
Az étterem általában teltházas ebédekkel és vacsorákkal megy, de a barátságos szerviz rutinosan működik. Kacsamáj „fekete földben”, céklaspagetti, mazsolakrém. A nagyszerűen elkészített máj kívül pirult, belül selymesen krémes, a spagettire vágott savanyított cékla kellő savasságot biztosít, a nem tolakodóan édes mazsolakrém is betölti szerepét. Bónuszként kevés, nagyon jóízű parajkrém és tintahal tintájával színezett morzsa, ami leginkább show elem.
Lepényhal karfiollal. Jól elkészített, szaftos hal, extra ropogós bőrrel, remek kísérettel. Lágy karfiolpüré, pirított fehér, sárga és zöld karfiolrózsa, és az összekapcsolásért felelős, diszkrét vajmártás.
Halerőleves édesköménnyel és tengeri spárgával. A leves kissé erőtlen, visszafogott. Jót tesz neki a friss koriander és a pirított édeskömény. Halbetétként lazac, melyet pácolás és a forró leves hője készített el, és egy uborkába tekert, fogas galuska (egyfajta prád).
Savanyú káposzta leves rákkal. Kellemesen savanyú leves, jó állagú rákkal, roppanós káposztával. Sajnos, miután a kevés rákhús elfogy, a leves hamar unalmassá válik.
Báránylapocka, körte, mandula, sütőtök. Jó minőségű, szaftos lapocka, (igazi „báránysült”) megfelelő mennyiségű jus-vel, köretként sütőtök krém, pirított répák, körtegolyó és körtekrém, aprított mandula, sonkacsipsz és kevés fűszerolaj, egytől-egyig kiválóan elkészítve.
Mangalica trió répákkal. Markáns, jóízű, göngyölt császárhús, panko morzsában sült véres hurka, és szépen sütött szűzpecsenye, mely kissé száraz és alul aromatizált (a maghőmérséklete biztos nem ment a kívánt fölé, de még sem elég szaftos, ennek több oka is lehet), sajnos nem egy ligában játszott a császárhússal. Mellettük citromsárga répapüré, pirított bébi répa, cukkini, kukorica és jus.
Összesítés: Hihetetlenül jó, ár-érték arányú étterem, magas színvonalon elkészített ételek, barátságos pincérek, télen hamisítatlan bisztróélmény, terasz szezonban esténként, emelkedettebb hangulat.
Értékelés: 15 pont (a pontozásról bővebben itt olvashatsz)
Az adott pontszám a teszt napján tapasztalt teljesítményt tükrözi.
Az étterem weboldala: http://borkonyha.hu/