Gordon Blő

Az étteremkritikus és az étteremkritika nem ördögtől valók. A jó étteremkritikus kellő szakmai ismerettel és alázattal rendelkezik, nyitott, folyamatosan képezi magát, követi a trendeket. Nem előítéletes, kritikái nem rosszindulatúak. Tevékenysége nem öncélú, csak is a gasztronómia fejlődését szolgálja.

Gordon Blő törekszik a fent leírt kritériumoknak maradéktalanul megfelelni, kilétét homály fedi, ezért nem megvesztegethető, nem hívható el étterem megnyitókra, sajtóeseményekre és ingyen vacsorákra.

Elmegy, elfogyasztja ebédjét, vacsoráját, kifizeti a számlát, majd megírja tapasztalatait.  

 

Facebook

Instagram

Instagram

Címkék

e-mail

gordonblohungary[kukac]gmail.com

Katlan Tóni Vendéglője a Malomhoz

2016.03.21. 16:25 Gordon Blő

Katlan Tóni, azaz Novotny Antal 2012-ben nyitotta meg éttermét Veresegyházon a régi malom épületében. A weboldal tanulsága szerint, rég elfeledett, hagyományos magyar recepteket gondolnak újra és készítenek el minőségi alapanyagokból. A havonta változó étlapon meglehetősen sokszor fordul elő az ételnevekben és leírásokban a „sous vide” és a „vákuumban” kifejezés, ami nagyon tájidegen, és már amúgy sem trendi. (értsd: nem a technológia nem trendi, hanem annak étlapon való feltüntetése. Egyébként manapság a technológia sincs már agyon hájpolva, a szakácsok rájöttek, hogy mi az, amit érdemes így készíteni, és mi az, ami más technológiával, rövidebb idő alatt, ugyanolyan, vagy akár jobb minőségben előállítható.) A hatalmas épületben helyet kapó étterem vidékiesen, de minden giccses sallangot nélkülözve, ízlésesen lett berendezve.

img_5960.JPG

Libamájpástétom füstölt és nem füstölt libamájból. Igen vastagra sikeredett szalonna köntösben hízott és közönséges pecsenyemáj (egyik sem füstölt) bújik meg. A hízott máj nyers, maghőmérséklete a 45 fokot sem érte el, élvezhetetlen. Ellenben nagyon jó a burgonyás és lilahagymás cipó.

img_5725.JPG

Bárányleves tárkonnyal. Felsejlik a bárány és tárkony íz, de a túl sok tejtermék erősen tompít. Eltúlzott mennyiségű a ress zöldség, és sokkal kevesebb az amúgy jó állagú bárányhús.

img_5941.JPG

Sous vide malaccsászár paradicsomos lencsével. A hús, a kritikus pontokon száraz, semmilyen aromatizálás nem érezhető, ez és a pirítás nélküli bőr, hangsúlyossá teszi a bőrben és az alatta lévő zsírrétegben jelen lévő kellemetlen sertés ízt, mely az ipari sertéshús gyakori velejárója. Köretként szalonnás kelkáposztával töltött rétes és nagyon jóízű újhagymás, paradicsomos lencse.

img_5731.JPG

Mandulás fogas. Jól készített, kaporral ízesített fogas filé. A tekintélyes mennyiségű mandula és morzsa nem egy egységes krusztaként jelenik meg, hanem csak rá van halmozva a halra, így a szerepe elég kérdőjeles. Kellemes garnírungok a blansírozott kelkáposztalevél, a vajon forgatott sárgarépa és lilaburgonya.

img_5950.JPG

Almás fahéjas lepény almalekvárral és fagylalttal. Könnyű, levegős pite kandírozott narancshéjjal, kellően savas, darabos almalekvár és konfekció vanília fagylalt.

img_5735.JPG

Csokoládés szuflé. A felfújt picit tovább maradt a sütőben a kelleténél, érdekessége, hogy némi alkoholt is tartalmaz. Mellette a már ismert fagylalt.

img_5962.JPG

Összesítés: Nagyon jó adottságokkal rendelkező étterem, figyelmes szerviz. Szerethető lenne a Malom, ha az étlap összeállításánál a néprajzkutatónak kisebb, a konyhafőnöknek nagyobb szerep jutna, és a kivitelezés is precízebb lenne. Mivel a környék nem bővelkedik értékelhető vendéglátó egységekben, mindenképp becsülendő a törekvő szándék.

Értékelés: 10 pont   (a pontozásról bővebben itt olvashatsz)

Az adott pontszám a teszt napján tapasztalt teljesítményt tükrözi.

Az étterem weboldala: http://www.katlanmalom.hu/

A Facebook evidens, de kövess az Instagramon is, mert ott máshol nem megjelenő tartalmakkal találkozhatsz.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása