Katlan Tóni, azaz Novotny Antal 2012-ben nyitotta meg éttermét Veresegyházon a régi malom épületében. A weboldal tanulsága szerint, rég elfeledett, hagyományos magyar recepteket gondolnak újra és készítenek el minőségi alapanyagokból. A havonta változó étlapon meglehetősen sokszor fordul elő az ételnevekben és leírásokban a „sous vide” és a „vákuumban” kifejezés, ami nagyon tájidegen, és már amúgy sem trendi. (értsd: nem a technológia nem trendi, hanem annak étlapon való feltüntetése. Egyébként manapság a technológia sincs már agyon hájpolva, a szakácsok rájöttek, hogy mi az, amit érdemes így készíteni, és mi az, ami más technológiával, rövidebb idő alatt, ugyanolyan, vagy akár jobb minőségben előállítható.) A hatalmas épületben helyet kapó étterem vidékiesen, de minden giccses sallangot nélkülözve, ízlésesen lett berendezve.
Libamájpástétom füstölt és nem füstölt libamájból. Igen vastagra sikeredett szalonna köntösben hízott és közönséges pecsenyemáj (egyik sem füstölt) bújik meg. A hízott máj nyers, maghőmérséklete a 45 fokot sem érte el, élvezhetetlen. Ellenben nagyon jó a burgonyás és lilahagymás cipó.
Bárányleves tárkonnyal. Felsejlik a bárány és tárkony íz, de a túl sok tejtermék erősen tompít. Eltúlzott mennyiségű a ress zöldség, és sokkal kevesebb az amúgy jó állagú bárányhús.
Sous vide malaccsászár paradicsomos lencsével. A hús, a kritikus pontokon száraz, semmilyen aromatizálás nem érezhető, ez és a pirítás nélküli bőr, hangsúlyossá teszi a bőrben és az alatta lévő zsírrétegben jelen lévő kellemetlen sertés ízt, mely az ipari sertéshús gyakori velejárója. Köretként szalonnás kelkáposztával töltött rétes és nagyon jóízű újhagymás, paradicsomos lencse.
Mandulás fogas. Jól készített, kaporral ízesített fogas filé. A tekintélyes mennyiségű mandula és morzsa nem egy egységes krusztaként jelenik meg, hanem csak rá van halmozva a halra, így a szerepe elég kérdőjeles. Kellemes garnírungok a blansírozott kelkáposztalevél, a vajon forgatott sárgarépa és lilaburgonya.
Almás fahéjas lepény almalekvárral és fagylalttal. Könnyű, levegős pite kandírozott narancshéjjal, kellően savas, darabos almalekvár és konfekció vanília fagylalt.
Csokoládés szuflé. A felfújt picit tovább maradt a sütőben a kelleténél, érdekessége, hogy némi alkoholt is tartalmaz. Mellette a már ismert fagylalt.
Összesítés: Nagyon jó adottságokkal rendelkező étterem, figyelmes szerviz. Szerethető lenne a Malom, ha az étlap összeállításánál a néprajzkutatónak kisebb, a konyhafőnöknek nagyobb szerep jutna, és a kivitelezés is precízebb lenne. Mivel a környék nem bővelkedik értékelhető vendéglátó egységekben, mindenképp becsülendő a törekvő szándék.
Értékelés: 10 pont (a pontozásról bővebben itt olvashatsz)
Az adott pontszám a teszt napján tapasztalt teljesítményt tükrözi.
Az étterem weboldala: http://www.katlanmalom.hu/
A Facebook evidens, de kövess az Instagramon is, mert ott máshol nem megjelenő tartalmakkal találkozhatsz.