Pár napja, teszt üzemmódban, egy hiánypótló műfaj első fecskéjeként nyitott meg a Gettó Gulyás nevű egység a Wesselényi utcában. Nagy öröm ez sokunk számára, hisz az egy főre jutó hamburgerezők száma, már bőven meghaladta a kívánt szintet, és mert a pörkölt/gulyásfélék méltatlanul háttérbe szorultak manapság. Természetesen, ha az ember betér egy étterembe, nagy valószínűséggel talál az étlapon pörköltet, de más, amikor a buli negyed közepén, tematikusan jelenik meg, büszkén hirdetve a műfajt: Pörköltöző. Jó lenne, ha az első fecske nyarat csinálna, és a város számos pontján, hasonló pörköltözőkben lehetne, tisztes gulyáslevest illetve pörkölteket burkolni két hamburger és gyros között.
A Gettó Gulyás berendezése igen érdekesre sikeredett, a hanyag elegancia stílusa keveredik sok minden mással, de egyáltalán nem nyomasztó, sőt! Az étlapon csontvelő, tunkolni való pörköltszaft, gulyásleves és számtalan pörköltféle.
Gulyásleves. A lében érezhető a marhapörkölt íze, de legalább ennyire domináns a zöldség íz is, és ez nem tesz jót neki. A hús száraz (nem megfelelő húsrész), a zöldségek túlfőttek.
Hortobágyi palacsinta. Az ebéd fénypontja. A palacsintában darált borjúpörkölt (inkább növendék marha), körülötte jóízű, nem túl lisztes paprikásmártás.
Birkapörkölt petrezselymes burgonyával. A birka különböző részeit vonúltatja fel az amúgy kellemetlenül édeskés pörkölt. Egyes darabok már szálasra, szárazra készültek, más részei rágósak, a bennük lévő kollagén még nem adta meg magát.
Vörösboros marhapörkölt, tarhonyával. A hús nagyon száraz, nehezen csúszik. A pörköltszaft itt nem édes, de a vörösbor kissé kilóg. A dörzsölt tarhonya jól sikerült.
Borjúpaprikás túrós csuszával. A borjú megint csak a rossz húsrész választás áldozata lett, itt sajnos a paprikásmártás sem sikerült úgy, mint a hortobágyinál. Kevesebb liszt és több tejföl javíthatott volna az eredményen. Határozottan jó viszont a baconba tekert és így megpirított túros csusza.
Összesítés: A pörköltöző jó kezdeményezés, remélhetőleg ragályos lesz. Sajnos a kivitelezésben még elég sok a hiba, de ezek kis odafigyeléssel könnyűszerrel javíthatók. Nagyon fontos lenne a megfelelő húsrészek kiválasztása, a marhacombból készült pörköltet, csak a csirkemellen szocializálódott tinik értékelik, de nem biztos, hogy Ők a célközönség. A pontozás jelen esetben elmarad, mivel ez nem lenne ildomos, egy hivatalosan még meg sem nyitott étteremmel szemben. Kis idő múlva, mikor a konyha már elkapja az ívet és a napi rutin szerint működik, pozitív változások állhatnak be.
Az étterem weboldala: https://www.facebook.com/gettogulyas