40 négyzetméter. És ebben minden benne van. 16 vendég, 1 pincér, 1 pultos, egy csöppnyi látványkonyha és a séf, aki olyan nyugalommal szór ki egyedül 64 tányért 2 óra alatt, mint ha évtizedek óta ezt csinálná. Ő a 24 éves Fehér Gábor. Fiatal kora ellenére komoly tapasztalatokkal rendelkezik. Megfordult az Alabárdosban, a ZONA-ban, a koppenhágai Bock-ban, elvégezte a párizsi Le Cordon Bleu iskola 9 hónapos képzését, hogy aztán itthon megnyithassa saját stúdió éttermét a Dohány utcában. Az ESCA kicsi, modern és elegáns. A fények nagyon jól működnek, kellemes félhomály uralkodik az étteremben, de az asztalok és így a tányérok is, szép megvilágítást kapnak. Esténként két féle, 4 fogásos menü.
Kacsamellsonka, cékla, alma. A vastagabb szeletekre vágott, pácolt kacsamell olyan magasságokban jár, hogy egy jobbfajta Iberico sonka illúzióját kelti. Mellette sült cékla és lágy almakrém. Jól működő párosítások.
Lazacpisztrángtatár, uborka, avokádó. Friss, leheletnyi marináddal tálalt halkockák, uborka tekercs és az ízesítésért felelős, citrusos avokádókrém. Sajnos a só hiánya és az aromatizálás túlzott mértékletessége komoly deficitet okoz.
Kacsamáj, körte, mustár. Kívül pirult, belül krémes a kacsamáj, a sózás ismételten elmaradt, de ezt a problémát a jus megoldja. Kísérők: körtekockák és magos mustárral ízesített körtekrém, ami önmagában emlékezetessé teszi a fogást.
Fehérrépa velouté, póréhagyma, juhtúró. Könnyű leves, határozott gyökér ízzel. Benne uborkából készült cérnametélt, és karakteres juhtúró, mely jó kontrasztot biztosít.
Tőkehal, burgonya, szalonna. Szépen sütött, szaftos, jóízű hal, enyhén füstös aromájú burgonyakrémen. A teljesen érdektelen burgonyakorongok rontják az összképet, nélkülük kiemelkedő tányér lehetett volna.
Konfitált marhaoldalas, borlotti bab, csípős retek. Kissé száraz az oldalas, csak a zsírossága tartja játékban, remek ellensúly a savanyított, csípős retek. A kellően intenzív marha teában lévő bab, lisztes és kemény.
Vattacukor, licsi, sóska. A fogás inkább a játékosságot szemlélteti.
Csokoládé, mogyoró, körte. Vékony piskótán, jól sikerült mousse, mellette fehércsokoládé lemezek és szépen vágott körte. Nagyon kellemes desszert.
Összesítés: Az ESCA egy szerethető étterem. Fölösleges lenne a szervizről vagy bármi másról beszélni, ebben a gasztro színházban a Séf a főszereplő. Mindenképp ajánlott jegyet venni az előadásra.
Értékelés: 14 pont (a pontozásról bővebben itt olvashatsz)
Az adott pontszám a teszt napján tapasztalt teljesítményt tükrözi.
Az étterem weboldala: https://www.facebook.com/escastudiorestaurant
2016.02.19. 09:13:17