Van egy érdekes designnal megáldott szuterén a Hegedűs Gyula utcában, ahol az ad hoc betérő biztosan meglepődik a vacsora végeztével. A meglepetésért Mogyorósi Gábor a felelős, aki korábban, többek között a Lou-Lou-ban, a Csalogány 26-ban és az Aranyszarvasban edződött. Jellemzően bátor és kísérletező, nem kenyere az uniformizálódás. Az étterem hangulata kissé ambivalens, de a szerviz, az esti félhomály, no meg az ételek, hamar helyrebillentik az egyensúlyt.
Fotó: gaultmillau.hu
Szürkemarha szív, feketerizs ropogós, gyömbéres uborka. Fényezett marhaszív, habos zöldmajonéz, uborka kockák és a szépiatintával színezett ropogós, aminek jót tett volna a són kívül némi plusz aroma, így csak textúrát adott. Ettől függetlenül, izgalmas előétel.
Kacsaleves, kacsamáj. Kivételesen jó, ázsiai beütésű mesterleves. Szójaszósz, citromfű, koriander és lime ízesíti, betétek: jófajta ramentészta és jól időzített kacsamáj. Mély ízek és frissesség. Ez a mesterleves minden nap elérhető, mert, hogy pont ez a lényege.
Halleves, rántott shitake, medvehagyma. Testes hallevesben borsmustár és medvehagyma. Érdekes betét a lében lévő rántott gomba (mellette is van egy), de működik.
Onglet, árpakása, szalonnás langyos fejes saláta. Jól készített, szaftos onglet, ami önmagában egy élmény. Paprikás (nem fűszerpaprika), visszafogottan savas, jóízű árpakása, langyos salátaszív izzasztott szalonnával és meleg, ecetes dresszinggel. Egy egyszerű étel tökéletes interpretációja.
Bőrös malaclapocka, burgonyafőzelék, kecskesajt, sóska, tojás. Picit túlkészült, de még bőven tűréshatáron belüli, glasszírozott lapocka, külön, szépen roppanó bőrrel. Garnírung: 2-3 milliméteresre vágott burgonyából, sűrítés nélküli, köményes főzelék kevés kecskesajttal és buggyantott tojás.
Ököruszály, lúdgége tészta, shimeji, kápihab. Csontról lefejtett, kellemesen zsíros hús, barnított tészta, természetes ízű kápiahab, jó állagú gomba és savval szépen megtáplált pecsenyelé.
Tápiókapuding, gránátalma, jázminos csokoládé. Csokikehelyben tejberizsszerű tápiókapuding, jól eltalált jázminos csokoládékrém, gyümölcs és némi csoki ropogós. Méltó lezárása az ételsornak.
Összesítés: Mogyorósi Gábor kifinomult és kísérletező stílusban, hétről hétre megújított kínálatot kreál. Szokatlan párosításai és a különleges alapanyagok felhasználása teszik egyedivé, bátran nyúl olcsóbb, de annál sokoldalúbb húsrészekhez (sajnos ez a tulajdonság hiányzik sok élvonalbeli konyháról). Lánykérésre, ünnepi vacsorákra nem a legalkalmasabb helyszín, de ezeket leszámítva tökéletes választás.
Bónusz
A konyha fotocellás ajtaja értelemszerűen gyakran nyílik, ezért a megfelelő asztalnál ülve, belátás nyílik a „műhely” bizonyos részére. Az egyik ilyen bepillantás alkalmával egy kakukktojás személy tűnt fel szakácskabátban. Azt nem tudni mi járatban volt ott, de Huszár Krisztián és Mogyorósi Gábor egy konyhán, több mint megnyugtató.
Értékelés: 15 pont (a pontozásról bővebben itt olvashatsz)
Az adott pontszám a teszt napján tapasztalt teljesítményt tükrözi.
Az étterem weboldala: http://lacikonyha.com/
A Facebook evidens, de kövess az Instagramon is, mert ott máshol nem megjelenő tartalmakkal találkozhatsz.