Gordon Blő

Az étteremkritikus és az étteremkritika nem ördögtől valók. A jó étteremkritikus kellő szakmai ismerettel és alázattal rendelkezik, nyitott, folyamatosan képezi magát, követi a trendeket. Nem előítéletes, kritikái nem rosszindulatúak. Tevékenysége nem öncélú, csak is a gasztronómia fejlődését szolgálja.

Gordon Blő törekszik a fent leírt kritériumoknak maradéktalanul megfelelni, kilétét homály fedi, ezért nem megvesztegethető, nem hívható el étterem megnyitókra, sajtóeseményekre és ingyen vacsorákra.

Elmegy, elfogyasztja ebédjét, vacsoráját, kifizeti a számlát, majd megírja tapasztalatait.  

 

Facebook

Instagram

Instagram

Címkék

e-mail

gordonblohungary[kukac]gmail.com

ESCA Studio Restaurant

2016.02.17. 09:40 Gordon Blő

40 négyzetméter.  És ebben minden benne van. 16 vendég, 1 pincér, 1 pultos, egy csöppnyi látványkonyha és a séf, aki olyan nyugalommal szór ki egyedül 64 tányért 2 óra alatt, mint ha évtizedek óta ezt csinálná. Ő a 24 éves Fehér Gábor. Fiatal kora ellenére komoly tapasztalatokkal rendelkezik. Megfordult az Alabárdosban, a ZONA-ban, a koppenhágai Bock-ban, elvégezte a párizsi Le Cordon Bleu iskola 9 hónapos képzését, hogy aztán itthon megnyithassa saját stúdió éttermét a Dohány utcában. Az ESCA kicsi, modern és elegáns. A fények nagyon jól működnek, kellemes félhomály uralkodik az étteremben, de az asztalok és így a tányérok is, szép megvilágítást kapnak. Esténként két féle, 4 fogásos menü.

Kacsamellsonka, cékla, alma. A vastagabb szeletekre vágott, pácolt kacsamell olyan magasságokban jár, hogy egy jobbfajta Iberico sonka illúzióját kelti. Mellette sült cékla és lágy almakrém. Jól működő párosítások.

img_5197.JPG

Lazacpisztrángtatár, uborka, avokádó. Friss, leheletnyi marináddal tálalt halkockák, uborka tekercs és az ízesítésért felelős, citrusos avokádókrém. Sajnos a só hiánya és az aromatizálás túlzott mértékletessége komoly deficitet okoz.

img_5193.JPG

Kacsamáj, körte, mustár. Kívül pirult, belül krémes a kacsamáj, a sózás ismételten elmaradt, de ezt a problémát a jus megoldja. Kísérők: körtekockák és magos mustárral ízesített körtekrém, ami önmagában emlékezetessé teszi a fogást.

img_5211.JPG

Fehérrépa velouté, póréhagyma, juhtúró. Könnyű leves, határozott gyökér ízzel. Benne uborkából készült cérnametélt, és karakteres juhtúró, mely jó kontrasztot biztosít.

img_5214.JPG

Tőkehal, burgonya, szalonna. Szépen sütött, szaftos, jóízű hal, enyhén füstös aromájú burgonyakrémen. A teljesen érdektelen burgonyakorongok rontják az összképet, nélkülük kiemelkedő tányér lehetett volna.

img_5227.JPG

Konfitált marhaoldalas, borlotti bab, csípős retek. Kissé száraz az oldalas, csak a zsírossága tartja játékban, remek ellensúly a savanyított, csípős retek. A kellően intenzív marha teában lévő bab, lisztes és kemény.

img_5232.JPG

Vattacukor, licsi, sóska. A fogás inkább a játékosságot szemlélteti.

img_5245.JPG

Csokoládé, mogyoró, körte. Vékony piskótán, jól sikerült mousse, mellette fehércsokoládé lemezek és szépen vágott körte. Nagyon kellemes desszert.

img_5248.JPG

Összesítés: Az ESCA egy szerethető étterem. Fölösleges lenne a szervizről vagy bármi másról beszélni, ebben a gasztro színházban a Séf a főszereplő. Mindenképp ajánlott jegyet venni az előadásra.

Értékelés: 14 pont     (a pontozásról bővebben itt olvashatsz)

Az adott pontszám a teszt napján tapasztalt teljesítményt tükrözi.

Az étterem weboldala: https://www.facebook.com/escastudiorestaurant

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.02.19. 09:13:17

mi az hogy gourmet étterem?
süti beállítások módosítása