Gordon Blő

Az étteremkritikus és az étteremkritika nem ördögtől valók. A jó étteremkritikus kellő szakmai ismerettel és alázattal rendelkezik, nyitott, folyamatosan képezi magát, követi a trendeket. Nem előítéletes, kritikái nem rosszindulatúak. Tevékenysége nem öncélú, csak is a gasztronómia fejlődését szolgálja.

Gordon Blő törekszik a fent leírt kritériumoknak maradéktalanul megfelelni, kilétét homály fedi, ezért nem megvesztegethető, nem hívható el étterem megnyitókra, sajtóeseményekre és ingyen vacsorákra.

Elmegy, elfogyasztja ebédjét, vacsoráját, kifizeti a számlát, majd megírja tapasztalatait.  

 

Facebook

Instagram

Instagram

Címkék

e-mail

gordonblohungary[kukac]gmail.com

Csalogány 26

2016.05.27. 10:58 Gordon Blő

A Csalogány 26 az első fecskék közt volt itthon, akik a vendéglátást hosszú évtizedek után, új szellemiségben kezdték művelni. Sallangmentes enteriőr, napi ajánlat, minőségi alapanyagok. Az étterem hamar bekerült a szűk élbolyba. A konyhát a kezdetek óta Pethő Balázs tulajdonos-séf irányítja, akiről hamar elterjedt, hogy életveszélyesen süti a húsokat, és komoly tányérokat prezentál pár összetevőből. Azóta eltelt majd 10 év, a konyhán sok mindenki megfordult, de Pethő Balázs még mindig a helyén. Egy nyolcfogásos degusztációs menü következik.

csalogany26.jpg

Fotó: etterem.hu

Fehérboros nyúlterrine reteksalátával. Halványan fehérboros kocsonyában, minden karaktert nélkülöző nyúlhús. Íz csak a kellemesen savas, pácolt retekben van.

fullsizerender_3.jpg

Marhatatár marinált shimeji-gombával és padlizsánnal. Alulízesített és nem túl kiemelkedő minőségű a marhahús. A gomba, a padlizsán és a jó állagú fürjtojás kifejezetten jók.

img_1511.JPG

Kakasleves daragaluskával. Teljesen átlagos húsleves daragaluskával. Nincs benne semmi, ami megmagyarázná, hogy mit keres a degusztációs menüben.

img_1515.JPG

Norvég lazac vajtökkel és spárgával. A bőrén sült és erősen túlkészült lazacot szépen készített, ress zöldség garnírung és jóízű kapros mártás kíséri.

img_1523.JPG

Szopósmalacsült lencsesalátával. Kissé túlkészült malaclapockán a ropogós bőr csak a hús egyharmad részén lett meghagyva. A mártás egy nem túl kifejező, világos glace (mely megjelenik a következő két tányéron is). Frissítő hatású a háromféle lencséből készült saláta. A kellően vajas, mégis könnyű burgonyapüré a menü egyetlen visszatapsolható eleme.

img_1527.JPG

Bárányhaché kelkáposztával és Carnise rizzsel. A haché teljesen átsült, száraz és morzsalékos. Mellette, kissé megpirított káposztaköpenyben al dente és krémes rizottó, valamint marinált hagyma. Nehezen értelmezhető tányér.

img_1537.JPG

img_1539.JPG

Hízott kacsamáj zöldbabbal és Anna-burgonyával. A máj megint csak túlszaladt egy kicsit, de még krémes. Igen szép munka az Anna-burgonya, kellemes a zsenge zöldbab.

img_1544.JPG

Sült túró eperrel és rebarbarával. A viszonylag neutrális túrót, tejfölfagylalt, túlédesített rebarbara, jóízű eper és kávés morzsa kíséri.

img_1548.JPG

Összesítés: Az idő minden szempontból mély nyomot hagyott az éttermen, felújításra szorul. A kezdeti puritánság, kopottas lehangoltságba csapott át. A szerviz szakszerű, a konyha nagyon lassú. Pethő Balázs vagy befásult, vagy csak bele kényelmesedett a kalauzok által biztosított pozícióba. Ezen az estén pont azokban a dolgokban vérzett el, amikben annak idején hírhedten erős volt.

Értékelés: 12 pont   (a pontozásról bővebben itt olvashatsz)

Az adott pontszám a teszt napján tapasztalt teljesítményt tükrözi.

Az étterem weboldala: http://csalogany26.hu/

A Facebookon itt, az Instagramon itt találsz rám.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása