A Csalogány 26 az első fecskék közt volt itthon, akik a vendéglátást hosszú évtizedek után, új szellemiségben kezdték művelni. Sallangmentes enteriőr, napi ajánlat, minőségi alapanyagok. Az étterem hamar bekerült a szűk élbolyba. A konyhát a kezdetek óta Pethő Balázs tulajdonos-séf irányítja, akiről hamar elterjedt, hogy életveszélyesen süti a húsokat, és komoly tányérokat prezentál pár összetevőből. Azóta eltelt majd 10 év, a konyhán sok mindenki megfordult, de Pethő Balázs még mindig a helyén. Egy nyolcfogásos degusztációs menü következik.
Fotó: etterem.hu
Fehérboros nyúlterrine reteksalátával. Halványan fehérboros kocsonyában, minden karaktert nélkülöző nyúlhús. Íz csak a kellemesen savas, pácolt retekben van.
Marhatatár marinált shimeji-gombával és padlizsánnal. Alulízesített és nem túl kiemelkedő minőségű a marhahús. A gomba, a padlizsán és a jó állagú fürjtojás kifejezetten jók.
Kakasleves daragaluskával. Teljesen átlagos húsleves daragaluskával. Nincs benne semmi, ami megmagyarázná, hogy mit keres a degusztációs menüben.
Norvég lazac vajtökkel és spárgával. A bőrén sült és erősen túlkészült lazacot szépen készített, ress zöldség garnírung és jóízű kapros mártás kíséri.
Szopósmalacsült lencsesalátával. Kissé túlkészült malaclapockán a ropogós bőr csak a hús egyharmad részén lett meghagyva. A mártás egy nem túl kifejező, világos glace (mely megjelenik a következő két tányéron is). Frissítő hatású a háromféle lencséből készült saláta. A kellően vajas, mégis könnyű burgonyapüré a menü egyetlen visszatapsolható eleme.
Bárányhaché kelkáposztával és Carnise rizzsel. A haché teljesen átsült, száraz és morzsalékos. Mellette, kissé megpirított káposztaköpenyben al dente és krémes rizottó, valamint marinált hagyma. Nehezen értelmezhető tányér.
Hízott kacsamáj zöldbabbal és Anna-burgonyával. A máj megint csak túlszaladt egy kicsit, de még krémes. Igen szép munka az Anna-burgonya, kellemes a zsenge zöldbab.
Sült túró eperrel és rebarbarával. A viszonylag neutrális túrót, tejfölfagylalt, túlédesített rebarbara, jóízű eper és kávés morzsa kíséri.
Összesítés: Az idő minden szempontból mély nyomot hagyott az éttermen, felújításra szorul. A kezdeti puritánság, kopottas lehangoltságba csapott át. A szerviz szakszerű, a konyha nagyon lassú. Pethő Balázs vagy befásult, vagy csak bele kényelmesedett a kalauzok által biztosított pozícióba. Ezen az estén pont azokban a dolgokban vérzett el, amikben annak idején hírhedten erős volt.
Értékelés: 12 pont (a pontozásról bővebben itt olvashatsz)
Az adott pontszám a teszt napján tapasztalt teljesítményt tükrözi.
Az étterem weboldala: http://csalogany26.hu/
A Facebookon itt, az Instagramon itt találsz rám.