Van egy étterem Debrecenben, ahol a vendéglátást szó szerint értelmezik, és ami ebbe a szóba besűríthető, azt itt A-Z-ig igyekeznek komolyan venni. Ami a hangulatot illeti, a designer külön elismerést érdemel. A konyhát Pataky Péter vezeti, aki sokaknak ismerős lehet az Ízes élet című műsorból. Ő a debreceni páros kolbász nagykövete és oszlopos tagja a SVÉT-nek (Stílusos vidéki éttermiség).
Fotó: index.hu
Mangalicapástétom csatos üvegben. Kellemesen zsíros, nem túl pépes, májból és húsból készült, jófajta pástétom. Tetején ízes sertészselé, belül szép rózsaszínes. Mellette vajon pirított kenyér és savanyított zöldségek.
Tatár beefsteak "akkor és most". Kreatív bemutató arról, hogy milyennek kellett volna lennie 15-20 éve itthon egy tatárnak és milyennek kell lennie most. Az old school verzió, zsírosabb húsrészből lett darálva, ízesítése worcester, mustár, vöröshagyma, tojás sárgája. A másik húshalmon egy búra található. Felemelés után kellemes füst árad az éterbe, de ez nem csak show elem, mert a késsel megvágott, francia módon ízesített bélszín, visszafogottan elegáns, füstös aromát kapott. Mindkét verzió nagyon jól sikerült.
Makói sertésflekken, libazsírban sült krumpli, fokhagymás szaft, házi savanyúság. Az ujjnyi vastag, szépen glasszírozott sertéstarja kissé túlkészült, de még élvezhető. Tetején lyoni hagyma. Kiemelkedő a libazsírban sült burgonya (jól megválasztott burgonya típus és elkészítési mód). Az előételnél már megismert, savanyított zöldségek ismét jó szolgálatot tesznek.
Házinyúl paprikás, frissen gyúrt szélesmetélt, fejes saláta. A Hasaaljából, tisztességesen elkészített paprikást, ízetlen és túlfőtt tészta kíséri. Összességében még is jóleső klasszikus.
Profiterol. Az égetett tészta valóban égetett lett, ezáltal kellemetlen kesernyés íz uralta. Kerülhetett volna rá több csokoládé. Mellette teljesen homogén, szamócalekvár és szamócával ízesített hab.
Összesítés: A belső tér professzionális kialakítása, a közvetlen, szakszerű szerviz, és a sallangmentes, jól elkészített ételek hármasa jellemzi az IKON-t. Az uzsonna menüben (ilyen is van) többek között kiváló Debreceni páros kolbászt lehet enni, ami egyébként az étteremtől kb. 100 méterre lévő IKON Street-ben is kóstolható.
Értékelés: 13 pont (a pontozásról bővebben itt olvashatsz)
Az adott pontszám a teszt napján tapasztalt teljesítményt tükrözi.
Az étterem weboldala: http://www.ikonrestaurant.hu/
Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.02.26. 10:02:30
Velemenyem szerint.... 2016.02.26. 14:19:13
Ha valaki külföldi vendéget kalauzol, akkor érdemes ide elhozni.